Browse By

Zaskakujące potrawy, które możesz przyrządzić na grillu gazowym – przepisy krok po kroku

Burgery, ziemniaki, szaszłyki i karkówka, te przysmaki najczęściej kojarzą się z grillowaniem. Chociaż bezsprzecznie są to pyszne potrawy, to jednak warto zdecydować się na nowe i zaskakujące dania z grilla, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Świetne przepisy krok po kroku to szansa na prawdziwą ucztę na świeżym powietrzu.

Pizza z grilla na nagrzanym kamieniu

Pizza zawsze jest pyszna, ale niewiele osób próbowało wykonać ją właśnie na grillu gazowym. Jego zaletą jest szczelna pokrywa, dzięki której można przygotować ten przysmak.

Do wykonania ciasta potrzebne będzie: 350 g mąki (najlepiej typ 00), 200 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, łyżka oliwy, odrobina cukru, trochę soli.

Do sosu trzeba mieć: 250 ml pasaty pomidorowej, ząbek czosnku, pół cebuli, sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier, oliwa. Do tego także ulubione dodatki

W misce trzeba połączyć drożdże, ciepłą wodę, łyżkę oliwy i łyżeczkę cukru. Wymieszać to i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę i sól. Czas wyrobić ciasto, powinno to trwać dłuższą chwilę, nawet około 15 minut. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera. Gdy ciasto jest gotowe odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce.

Czas na sos. Na patelni podsmażyć na oliwie poszatkowaną połowę cebuli. Po chwili dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać passatę, sól, pieprz, suszone lub świeże oregano oraz bazylię, a także łyżeczkę cukru. Wszystko chwilę pogotować.

Do pizzy niezbędne będą ulubione dodatki, może to być ulubiony ser lub nawet kilka gatunków, pieczarki, wędlina, oliwki, papryka, cukinia, a nawet owoce morza. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Teraz należy ostrożnie podgrzać kamień do pizzy. Po podanym czasie na wyrośnięcie, czas podzielić ciasto na porcje, tak aby było ich 4-5 tej samej wielkości. Każdy z nich należy wałkować na placek wielkości naszego kamienia do pizzy, nałożyć sos i ulubione elementy. Bardzo ostrożnie przełożyć na nagrzany kamień i ułożyć na ruszcie. Wszystko bardzo spokojnie i z odpowiednimi akcesoriami, aby się nie poparzyć. Następnie zamknąć pokrywę grilla, aby pizza mogła się upiec. Wystarczy około 5 minut, choć warto kontrolować stopień wypieczenia spodu, ponieważ jeśli w jednym momencie pieczonych jest kilka porcji, wówczas może być potrzebne więcej czasu.

Grillowany stek z kalafiora

Kalafior z grilla to super opcja dla wegetarian, ale też dla mięsożerców, jako dodatek do kiełbasy, kurczaka czy karkówki. Bardzo prosty, ale też zdrowy przepis, czyli idealny na lato.

Potrzebne do przygotowania przepisu będą: jedna główka kalafiora, olej rzepakowy, masło klarowane, sól, pieprz, parmezan, ulubione przyprawy np. majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka lub papryka wędzona.

Kalafior należy umyć pod bieżącą wodą. Za pomocą dużego oraz ostrego noża pokroić go na plastry o grubości około 2 cm.

W misce wymieszać 3 łyżki masła klarowanego roztopionego i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodać tarty parmezan, około 25 g, sol, pieprz i ulubione przyprawy.

Teraz każdy taki stek z obu stron posmarować przygotowaną mikstura i ułożyć na ruszcie. Należy piec około 5 minut z każdej strony.

Grillowane banany z czekoladą

Czy na grillu gazowym można przygotować pyszny deser? Oczywiście i to tak zaskakujący, że z pewnością zachwyci każdego smakosza na przyjęciu.

Do tego dania potrzebne będą banany oraz czekolada, gorzka, mleczna, z ulubionymi dodatkami np. ze skórką pomarańczy, tutaj jest dowolność i można wybrać zgodnie ze swoimi upodobaniami. Co do owoców, istotne jest, aby nie były poczerniałe, powinny być świeże, ale też nie zielonkawe, ponieważ takie są zbyt twarde.

banany

Każdy banan trzeba przekroić wzdłuż, aby wyszły dwie, długie połówki-łódki. Teraz każdą z nich nafaszerować kawałkami czekolady. Najlepiej wykorzystać kostki, ponieważ zbyt drobne części trudniej się wkłada w miąższ. Tak przygotowane jedzenie ułożyć na ruszcie. Czas pieczenia to około 20 minut, jednak warto spoglądać i sprawdzać, ponieważ małe owoce pieką się krócej. Znakiem, że danie jest gotowe, będzie czarna skórka, miękki miąższ, idealnie rozpuszczona czekolada.