Czy można zrobić dobrą pizzę w domu?
Pizza to najprawdopodobniej najpopularniejsza potrawa w Polskich domach. Za jej kupnem przemawia do nas przede wszystkim smak, szybkość dostarczenia posiłku (w małych miastach 10-15 min, w dużych nawet do 1h), oraz cena. Powodów, dla których zamawiamy pizzę zamiast wykonać ją samemu jest kilka, a zaliczymy do nich na pewno:
- lenistwo,
- brak czasu,
- brak odpowiedniego przepisu.
W przypadku pierwszych dwóch możemy zmienić wiele. Możemy zmotywować się do działania i wtedy na pewno znajdziemy odrobinę czasu na jej przygotowanie. Należy dodać, że koszt samodzielnego wykonania pizzy w domu to jakieś 5 zł. W dużych miastach cena pizzy jest o wiele wyższa. Jednak często zamawiamy pizzę właśnie z tego powodu, że smakuje ona o wiele lepiej, a poza tym wymaga wiele pracy i sprzątania. Dla osób, które regularnie gotują samodzielnie takie zamówienie pizzy jest wypoczynkiem od codziennego obowiązku. Jest wiele pizzerii, które oferują szeroki wybór dań. Pizzeria w Miedzianej Górze oferuje właśnie nie tylko standardową ofertę, ale także pizzę vege, a także opracowuje własne przepisy. Nadają się doskonale do poznania nowych smaków. Jednak w przypadku osób, które zamawiają dość często i są fanami pizzy, warto rozważyć dla własnego zdrowia i portfela, możliwość zrobienia jej samodzielnie przynajmniej od czasu do czasu.
Dobry przepis na pizzę to połowa sukcesu
Zauważając tę drobną różnicę w koszcie przygotowania naszej ulubionej pizzy, możemy zdecydować się na wykonanie jej samemu. Musimy posiadać do tego odpowiedni przepis. Jak wszyscy wiemy, w pizzy najważniejsze jest ciasto. To ono definiuje ostateczne doznania smakowe z jedzenia pizzy. Każde ciasto na pizzę składa się z nast. składników:
- woda,
- mąka,
- drożdże,
- sól,
- oliwa.
Bardzo ważnym aspektem w kwestii ciasta jest kolejność wykonywanych czynności oraz sposób rozrostu ciasta. Najważniejsze jest to, żeby nie zabijać drożdży solą a ratować je cukrem, który w przeciwieństwie do soli pobudza ich aktywność. Tłuszcz do ciasta w postaci oliwy dodajemy po wyrobieniu ciasta i następnie wyrabiamy je jeszcze raz. Po wyrobieniu ciasta dobrze jest je przechować w lodówce przez min. 1h.
Pizza – jak ją upiec?
To jeden z ważniejszych etapów robienia pizzy. W warunkach domowych nie jesteśmy w stanie stworzyć warunków takich, jak stwarza profesjonalny piec do pizzy. W związku z tym, ustawiamy nasz piekarnik na maksymalną temperaturą z opcją grzania od spodu. Pizzę ze wszystkimi składnikami wkładamy w piekarniku na sam dół a następnie pieczemy ją przez 10 minut – do zarumienienia się spodu pizzy.