Browse By

Wskazówki, dzięki którym odniesiesz sukces w gastronomii

 

Dobry pomysł na otwarcie nowego lokalu gastronomicznego to jedno, ale zadowolenie klientów i utrzymanie go na rynku to już inna sprawa. Prowadzenie własnej restauracji nie jest proste, a o jej sukcesie może zaważyć wiele czynników – począwszy od wystroju, a na wyposażeniu kuchni kończąc.

Osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej to trudna sprawa, zwłaszcza jeśli ulegamy trendom konsumenckim i serwujemy gościom nudne i oczywiste rozwiązania. Stosując je można być wręcz pewnym, że nasz lokal zniknie już po kilku sezonach. Co zatem zrobić, aby nasza restauracja była znana i lubiana bez względu na typ oferowanej kuchni? Poznaj 5 rad, które są kluczowe w osiągnięciu sukcesu w gastronomii.

Odpowiednie wyposażenie kuchni to klucz do sukcesu

Bez dobrej jakości i działającego sprzętu w restauracyjnej kuchni, możemy jedynie pomarzyć o tym, że nasz biznes długo utrzyma się na rynku. Wcale nie chodzi tutaj o posiadanie mikrofali, czajnika czy innych małych AGD, ale przede wszystkim o piec konwekcyjno-parowy.

Centrum dowodzenia każdej restauracyjnej kuchni są właśnie dobrej jakości piece, które cieszą się coraz większą popularnością wśród restauratorów. Piece stanowią podstawę funkcjonowania każdego punktu gastronomicznego. Dzięki nim potrawy są zachwycające w smaku, jak i doskonale prezentują się na talerzu.

Warto również pamiętać, że konkurencja nieustannie się rozwija i na rynku cały czas pojawiają się nowe lokale gastronomiczne. Aby zatrzymać zadowolonego gościa na dłużej, oprócz pysznego jedzenia i pięknego wystroju, ważne są takie kwestie jak krótki czas przyrządzania oraz podawania potraw.

Za popularnością pieców konwekcyjno-parowych stoi możliwość przygotowania potraw, które mają dużo wartości odżywczych. Posiłki nie są poddawane wielokrotnej obróbce termicznej, a beztłuszczowe smażenie bądź gotowanie na parze z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Warto również pamiętać, że w zamkniętej przestrzeni pieca, podczas gotowania, potrawy zachowują odpowiednią wilgotność. Dzięki temu są niezwykle soczyste oraz aromatyczne.

piec konwekcyjno parowy

Zdjęcie ze strony serwis-rational.waw.pl

Gość w restauracji zawsze zwraca uwagę na wystrój

Wbrew pozorom wystrój w restauracji to jedna z kluczowych kwestii, o którą należy zadbać jeśli chcemy, aby goście wracali do lokalu. Stylowe, a jednocześnie oryginalne rozwiązania to świetny pomysł na to, jak urządzić swój punkt gastronomiczny.

Można pójść za modą i dopasować wystrój do konkretnej, serwowanej kuchni – w lokalu włoskim warto postawić na ciepłe odcienie i dopasowane, charakterystyczne dla danego regionu dodatki. Kuchnia azjatycka będzie wyróżniała się już innym wystrojem. Ciekawym rozwiązaniem jest także postawienie na oryginalność. Im bardziej interesujący jest wystrój, tym większa szansa, że gość będzie częściej przychodził.

Lokalizacja oraz rozplanowanie restauracji – czy ma znaczenie?

Zanim jednak podejmiemy decyzję o otwarciu nowego lokalu gastronomicznego warto wcześniej uważnie przemyśleć lokalizację. Wielu restauratorów otwiera swoje punkty w miejscach, które nie cieszą się ogromną popularnością bądź mają za sobą długą historię kulinarną. W takim przypadku możemy być pewni, że nasz biznes nie przetrwa nawet jednego sezonu.

Kluczem jest również zorientowanie się w położeniu konkurencji, a także potrzeb gości, którzy będą przychodzili do naszej restauracji. Kilka lokali gastronomicznych serwujących tę samą kuchnię obok siebie, nie jest dobrym pomysłem.

Kompetentna obsługa w lokalu gastronomicznym

Bez wątpienia zatrudnienie kompetentnego i pracowitego personelu w naszym lokalu gastronomicznym jest ważne. Bez nich restauracja nie będzie dobrze funkcjonowała, a goście na pewno nie będą zadowoleni z wizyty. Przy kompletowaniu załogi warto zwrócić uwagę na osoby, które posiadają doświadczenie, znają zasady kelnerskiego savoir-vivre’u. Taki personel doskonale pomoże naszym gościom oraz poleci odpowiednią potrawę.

Jak odnieść sukces w gastronomii?

Konkurencja na rynku gastronomicznym z roku na rok jest coraz większa, przez co trudno jest nie tylko się wybić, ale cieszyć się spektakularnym sukcesem. Warto jednak przed otwarciem dokładnie zastanowić się nad lokalizacją lokalu, a następnie wybrać dopasowany rodzaj kuchni.

Kluczem do sukcesu może się również okazać oryginalny wystrój, który zapadnie gościom głęboko w pamięć. Nie można także zapomnieć o inwestycji w serce każdej restauracyjnej kuchni – piec konwekcyjno-parowy. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą firmy 5Service, która zajmuje się sprzedażą oraz naprawą pieców gastronomicznych w Warszawie.