Browse By

Jak wyposażyć kuchnię w restauracji?

Wytyczne sanepidu i Państwowej Inspekcji Pracy regulują normy, jakie musi spełnić restaurator przy organizacji  pomieszczeń restauracyjnych.

Pomieszczenia porządkowe i magazynowe

Pomieszczenia  restauracyjne to również pomieszczenia porządkowe, które powinny być wyposażone w szafę na przykład na mopy oraz umywalkę i wnętrza socjalne z toaletą dla personelu i szafami na odzież (także roboczą). Można również umieścić tam stoliki i krzesła dla pracowników dla odpoczynku i możliwości zjedzenia posiłku.

Kolejnym z pomieszczeń jest magazyn spożywczy i podręczny z regałami na produkty spożywcze, a także szafy chłodnicze do przechowywania produktów wstępnie przetworzonych. Kolejne pomieszczenie to przygotowalnia warzyw połączona z magazynem warzyw, a wyposażona w stół z blatem roboczym i zlewem do czyszczenia oraz mycia warzyw oraz obieraczką do ziemniaków.

Również w restauracji powinno się znaleźć  pomieszczenie do obróbki wstępnej tzw. brudnej produktów ze stanowiskami do obróbki ryb, drobiu i wszelkich mięs, ale też potraw mącznych, zaopatrzone również w sterylizator do jaj. Istotną kwestią przy organizacji pomieszczeń restauracyjnych jest zachowanie oddzielnego wejścia dla towarów przywożonych do restauracji, z którego powinien być dostęp do części magazynowej.

kuchnia w restauracji

Pozostałymi pomieszczeniami są: rozdzielnia kelnerska z regałami i szafkami na sztućce, porcelanę, szkło, obrusy, serwetki i przyprawniki, bemary, czajniki i podgrzewacze. To odpowiednie miejsce na wózki lub stoły kelnerskie, krajalnice do chleba. Zmywalnia do naczyń powinna być wyposażona w stół ze zlewem, stół do oddzielania odpadów z pojemnikami na nie, zmywarkę z opcją wyparzania i szafę na czyste naczynia. Dla zmniejszenia ilości odpadów można wyposażyć zlewozmywak w młynek koloidalny.

 Wyposażenie kuchni głównej

Sercem kuchni w restauracji jest jednak kuchnia główna. Powinna być wyposażona w wiele urządzeń. Podstawowym jest piec konwekcyjno-parowy. Warto wybrać taki, który będzie przeznaczony dla wymagających użytkowników, ceniących sobie wydajność urządzenia połączoną z prostym sposobem obsługi, a przy tym gwarantujący najwyższą jakość potraw.

Istotnym jest, aby oferowany piec konwekcyjno-parowy umożliwiał dostosowanie go do specyficznych warunków panujących w kuchni. Ważne, aby parametry urządzenia sprowadzające się do wielkości, mocy, czy wyposażenia pieca, dobierane były do potrzeb klienta, by skutecznie można było w nim gotować, dusić, piec, czy blanszować na niewielkiej przestrzeni.

kuchenka w restauracjiPiec powinien gwarantować oszczędność czasu, dzięki jednoczesnemu przyrządzaniu wielu potraw, bez ciągłego nadzoru. Rynek oferuje takie urządzenia, które potrafią rozpoznać warunki oraz dostosować do nich odpowiedni sposób przygotowania potraw, co oznacza, że potrafią uczyć się zwyczajów kucharzy oraz komunikować się z nimi, skracając i upraszczając w ten sposób przygotowanie posiłków. Oprócz pieca niezbędne są w kuchni głównej kuchnie elektryczne lub gazowe, kocioł warzelny, płyta grillowa, frytownica, makaroniarka jeśli restauracja serwuje kuchnię włoską i oczywiście piec do pizzy.

W kuchni głównej powinny się również znaleźć piekarniki, mikrofale, miksery, szatkownice do warzyw, krajalnice, wagi, ułatwiające pracę kucharzom. Dla zachowania komfortu pracy niezbędne są okapy. W wyposażeniu kuchni powinny pojawić się lodówki, szafy chłodnicze, stoliki, krzesła, regały, których powierzchnia zależy od wielkości pomieszczenia.

Oczywistą rzeczą jest dostęp do zimnej i ciepłej wody, a utrzymanie czystości w pomieszczeniu powinny gwarantować łatwe w jej utrzymaniu płytki. Niezbędnymi przedmiotami w kuchni są pojemniki gastronomiczne, garnki, patelnie, rondle, miski, sita, durszlaki, różnego rodzaju noże, tłuczki, deski do krojenia, kloce masarskie, łyżki, łopatki, widelce.

Meble w kuchni powinny być odporne na rdzę i przypadkowe uszkodzenia ze względu na panującą w niej wilgoć, dlatego warto zainwestować w meble nierdzewne, gwarantujące długotrwałe ich użytkowanie.

Ze względu na to że kuchnia w restauracji jest jej sercem, należy odpowiednio ją wyposażyć w najlepszy sprzęt, zapewniający wysoką jakość przygotowanych potraw.