Jak tworzyć zdrowe miejsce pracy?
Zdrowie powinno być zawsze na pierwszym miejscu, również tam, gdzie pracujemy. Jak zadbać o zdrowe miejsce pracy?
Obecnie, coraz częściej można się spotkać z sytuacją, w której właściciele firm dbają o wyżywienie swoich pracowników. Żywność jest pełna chemicznych dodatków i polepszaczy, co ma zapewnić lepszy aromat, wygląd oraz smak. Ten łatwiejszy, szybszy i bardzo efektywny sposób produkcji nie wiąże się jednak z samymi korzyściami. Chemia i polepszacze, jakie znajdują się wewnątrz różnych produktów, mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Przez wiele lat nie zwracało się uwagi na sposób, w jaki odżywiają się pracownicy. Było to kwestią indywidualną, jednak na przestrzeni lat zaczęto zwracać coraz większą uwagę na związek, jaki ma sposób odżywiania się z efektywnością w pracy. Osoby, które codziennie kupują znane, wysoko przetworzone ‘gotowce’ i napoje energetyzujące, mogą częściej być zmęczeni lub chorzy. Zdrowe miejsce pracy to takie, w którym pracownicy mają możliwość spożywania zdrowych produktów.
Jak zadbać o zdrowie pracowników?
Mimo iż sposób odżywiania się jest kwestią indywidualną, warto jest przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia pracowników. W pracy spędzamy około 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu. W tym czasie często zapominamy o tym, by sięgnąć po zdrowsze przekąski lub nie mamy czasu, by przygotować sobie pełnowartościowy posiłek. Najczęściej naszą alternatywą na taki stan rzeczy, jest zamawianie gotowych obiadów lub kupowanie szybkich przekąsek.
Dobrym sposobem na stworzenie zdrowego miejsca pracy, jest zapewnienie pracownikom codziennej porcji owoców. Dziś, ze względu na powszechną obecność produktów GMO na sklepowych półkach, powstają firmy, które oferują dowóz świeżych owoców do miejsca pracy. W większych biurach i korporacjach jest to szczególnie opłacalne. W miejscu, w którym pracuje kilkadziesiąt lub nawet kilkanaście osób, codzienny dowóz owoców zwiększa szanse na poprawę zdrowia i efektywności.
Firmy, które zajmują się dowozem świeżych owoców do pracy, mogą mieć różnorodną ofertę. Najczęściej, dowożone są owoce jednego rodzaju lub zestawy skomponowane z różnorodnych owoców. Jednak niektóre oferty mogą zawierać także sałatki owocowe, a nawet soki owocowo-warzywne. Do miejsca pracy są dowożone różne rodzaje owoców. Urozmaicenie i spożywanie codziennie innych typów owoców wpływa również na nasz komfort.
Wpływ na zdrowie pracowników
Firma, która dba o swoich pracowników, zapewniając im dostęp do świeżych owoców i warzyw, jest o wiele lepiej odbierana przez otoczenie. Wprowadzanie zdrowych warunków pracy sprawia, że czujemy się lepiej i bardziej komfortowo. Pracodawca, który dba o swoich pracowników, dba w ten sposób o firmę. Odżywiając się zdrowo, mamy więcej sił, co w dużej mierze przekłada się na wyniki osiągane przez nas w pracy. Dostarczanie owoców i warzyw do miejsca pracy powoduje, że sami będziemy chcieli bardziej zadbać o swoje zdrowie.
Codzienne dostawy świeżych owoców do miejsca pracy są znane najczęściej w biurach i korporacjach. Praca biurowa wymaga od nas sprawnego wzroku, koncentracji oraz kreatywności. Codzienne spożywanie różnego rodzaju owoców znacznie wpłynie na poprawę nie tylko naszej kondycji, ale i na efektywność. Tworzenie zdrowego miejsca pracy w ten sposób jest alternatywnym rozwiązaniem, na które warto się zdecydować, zwłaszcza w dzisiejszych czasach.
Sposób na tworzenie zdrowego miejsca pracy oferuje firma Owocowy Koszyk.