Browse By

Jak działa piec konwekcyjny?

Gastronomia to niezwykle szeroka dziedzina, która stale się rozwija. Z tego względu na rynek wprowadzane są coraz nowsze technologicznie piece, które umożliwiają gotowanie jednocześnie kilku potraw bez obaw o przeniknięcie zapachów czy smaków z jednego dania do drugiego. Warto zdecydować się jednak na dobór pieca wraz ze wsparciem profesjonalnego doradztwa specjalisty w tym zakresie.

Piece konwekcyjne – co to takiego?

Ten rodzaj urządzeń jest niezwykle prosty w działaniu. Kompleks wentylatorów wtłacza do komory gotującej gorące powietrze, które wymusza ruch poziomy. Wprowadzone powietrze przekazywane jest do szeregu filtrów, które mają na celu oczyszczanie go z drobinek tłuszczu, a następnie powietrze ponownie trafia w obieg zamknięty. Taka cyrkulacja powietrza gwarantuje, że zapachy oraz smaki nie przenikają pomiędzy potrawami, a temperatura w całej komorze grzewczej będzie rozkładać się prawidłowo i równomiernie. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że podczas procesu gotowania do wnętrza urządzenia dodawana jest stosowna ilość pary wodnej co znacznie przyśpiesza obróbkę termiczną oraz nie pozwala potrawom na wysychanie.

Zalety użycia pieca konwekcyjnego

Do głównych zalet montażu takowego pieca zaliczyć można przede wszystkim możliwość przygotowywania kilku potraw jednocześnie co znacznie usprawnia pracę kuchni restauracyjnej. Dodatkowo dzięki możliwości nieprzenikania zapachów piec konwekcyjny oferuje szereg zastosowań, które są niedostępne w przypadku tradycyjnych urządzeń przeznaczonych dla restauratorów.

Istotną funkcją pieca jest także możliwość zapamiętywania receptur, samodzielnego czyszczenia komory oraz wiele innych. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że piece tego typu są niezwykle energooszczędne oraz zapewniają niezwykle niski poziom zużycia wody. Pozytywnym faktem jest też wielkość urządzenia, które dzięki niewielkim wymiarom zmieści się nawet w niewielkich pomieszczeniach kuchennych.

Piece konwekcyjne – dodatkowe informacje

Korzystanie z pieca tego typu – gazowego lub elektrycznego jest niezwykle komfortowe, ale również szybkie ze względu na to, że nie są generowane żadne niepożądane zapachy. Najważniejszy jest fakt, że nie powoduje to mieszania się zapachów pomiędzy poszczególnymi potrawami, które mogą być gotowane jednocześnie.

Wykorzystanie poziomego ruchu powietrza jest innowacyjnym rozwiązaniem, które zapewnia, że potrawy są idealnie ugotowane oraz zachowują świeżość przez długi czas bez wysuszania. Dzięki temu jakość potraw może pozostać utrzymana na najwyższym poziomie co ma znaczenie w szanujących się kuchniach restauracyjnych. Ciekawostką jest fakt, że jeszcze lepszą opinią cieszą się nieco bardziej skomplikowane piece konwekcyjno-parowe.

Jak dbać o piec konwekcyjny?

Serwisowanie tego typu pieców jest dość proste, ponieważ nie wymaga on specjalistycznej obsługi. Oczywiście w przypadku wystąpienia usterek mechanicznych należy zdecydować się na profesjonalną usługę serwisową. Jednak w przypadku codziennego używania pieca wystarczy włączyć opcję samooczyszczenia, która idealnie poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami występującymi wewnątrz komory pieca.

Zastosowanie najnowszych technologii oraz wysokiej jakości materiałów do budowy pieca konwekcyjnego pozwala na jego łatwe i szybkie czyszczenie. Jest to istotne szczególnie w takich miejscach jak restauracje, w których liczy się zarówno czas gotowania jak i późniejszej konserwacji urządzenia. Wykorzystywanie tego rodzaju pieców jest niezwykle użyteczne oraz znacznie ułatwia pracę kucharzy. Dodatkowo dzięki możliwości zapamiętywania określonych programów zapewnia się bardzo wysoki poziom powtarzalności dań. Dzięki temu można mieć pewność, że wszystkie potrawy bez znaczenia na porę dnia czy roku będą smakować tak samo dobrze. Zdecydowanie warto podjąć się inwestycji w innowacyjne piece konwekcyjne, które nie tylko ułatwiają pracę, ale są także energooszczędne.