Browse By

Rożen elektryczny – czy warto w niego inwestować?

Rożen elektryczny do grilla umożliwia upieczenie mięsa dokładnie w taki sposób, w jaki sobie życzysz. Miękkie i soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz?

Z dobrze dobranym rożnem to możliwe! Z tego nowoczesnego akcesorium możesz korzystać nie tylko w przypadku mięsa, lecz też owoców, jak choćby ananasa, czy szaszłyków. Do jakiego rodzaju grilla pasuje rożen elektryczny? Jak przebiega jego montaż?

Jakie potrawy można przygotować na rożnie?

Najpopularniejszym wyborem jest kurczak lub szynka, lecz są też osoby, które próbowały np. glazurowanego ananasa. W sieci istnieją przeróżne przepisy na marynaty. Jednym z nich może być np. wymieszanie kilku łyżek oliwy z oliwek z miodem, ząbkami czosnku, ostrą musztardą, odrobiną rozmarynu, soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Z kolei ananas może być pysznie przyrządzony z pomocą marynaty wykonanej z wanilii, miodu i… chilli.

Przy jakich rodzajach grilla może być montowany rożen elektryczny?

Rożen elektryczny z powodzeniem sprawdzi się w grillu gazowym lub elektrycznym, przy czym może zdarzyć się, że nie wszystkie modele grilla elektrycznego zapewniają taką możliwość. Do tego dochodzi fakt, że przy zamawianiu grilla elektrycznego niektóre modele mają już rożen w zestawie.

Ogromną zaletą rożna elektrycznego jest to, że przygotowywane z jego pomocą potrawy po prostu nie mogą się nie udać.

Jak zamontować rożen elektryczny – krok po kroku

Montaż rożna elektrycznego nie należy do przesadnie skomplikowanych. W sieci krążą proste tutoriale, dzięki którym bez kłopotu poradzisz sobie z tym zadaniem.

  • Montaż rożna należy zacząć od przymocowania do szpikulca uszczelek, uchwytów i śruby skrzydełkowej.
  • W dalszej kolejności musisz zamocować i wyregulować widelec.
  • Po zamocowaniu go możesz nadziewać na szpikulec wybrane przez siebie potrawy.
  • Gdy już to zrobisz, zabezpiecz nadzianą potrawę widelcem z drugiej strony – dzięki niemu nie musisz już dodatkowo związywać np. kurczaka.
  • Sprawdź, czy potrawa jest umieszczona na środku rożna. Jest to ważne dla zachowania równowagi podczas obracania.
  • Następnie wyjmij z grilla ruszt, i zamocuj silniczek.
  • Umieść w grillu rożen z potrawą i wyreguluj śruby skrzydełkowe.
  • Na koniec pozostaje Ci już uruchomienie grilla, ustawienie wybranego przez siebie programu i sprawdzanie temperatury mięsa lub inne potrawy, jaką umieścisz na rożnie.

Grillowanie na rożnie elektrycznym – garść porad

  • Według zawodowych kucharzy, aby dobrze wyliczyć czas niezbędny na prawidłowe wypieczenie kurczaka, należy przyjąć, że potrzeba 20 minut pieczenia na każde 0,5 kg kurczaka.
  • Podczas pieczenia mięsa na rożnie, pod spodem konieczna jest tacka, na którą będzie skapywać tłuszcz. Jako że jednak będzie on z powrotem odparowywał w wysokiej temperaturze, warto wykorzystać ten fakt i na tacce umieścić np. cebulę, wino lub piwo, rozcieńczone odrobiną wody. Dzięki temu mięso zyska niezwykły aromat.
  • Po upieczeniu mięsa i wyjęcia go z rożna nie podawaj go od razu. Pozwól potrawie “odpocząć” przez 10 lub 15 minut. Będzie to miało dobry wpływ na jej smak.

akcesoria do grilla

Akcesoria do grillowania – czy warto w nie inwestować?

Jak najbardziej warto zainteresować się zakupem dodatkowych akcesoriów do grillowania. Chodzi przede wszystkim o to, że te wykorzystywane typowo w kuchni, mogą okazać się za krótkie lub nie będą w stanie przebić grubszych kawałków grillowanego mięsa.

Specjalne widelce, szczypce, szpikulce i inne dodatki, dostępne m.in. w sklepie internetowym sklep.landmann.pl, pozwalają w pełni bezpiecznie obracać potrawy i mieć pełną kontrolę nad przyrządzaną potrawą na każdym etapie. Do tego dochodzą specjalne termometry, dzięki którym precyzyjnie sprawdzisz temperaturę mięsa, warzyw, czy też owoców.