Browse By

Na czym serwować ciasta?

Ciasta i inne różne słodkości są nieodłącznym elementem na każdym przyjęciu lub spotkaniu rodzinnym. Trzeba więc zaopatrzyć się w odpowiednią paterę lub inne naczynie, na którym będziemy serwować ciasta. Wiele jest produktów popularnych marek, które świetnie posłużą nam na każdą okazję.

Jak możemy wybrać paterę tak, by pasowała do reszty zastawy stołowej?

Obecnie, mamy możliwość dopasowywania pater i innych produktów, według naszego uznania. Wielość kształtów, form, zdobień i wielkości pozwala nam na wybranie jednej lub większej ilości pater, by stosować je według odpowiedniej okazji.

Bardzo dużą popularnością cieszą się dzisiaj piętrowe etażerki. Mające trzy lub dwa poziomy, mogą pomieścić większą ilość ciasta. Takie patery są odpowiednie na ciasto już pokrojone. Często jednak, wiele osób decyduje się na zakup okrągłej patery, na której świetnie będzie prezentował się tort.

Warto wspomnieć o tym, że do konkretnych rodzajów ciast, dobrze jest dopasować odpowiednią paterę. Np., karpatka, piernik lub ciasto czekoladowe, mogą zostać zaserwowane na talerzach bufetowych, o różnych kształtach. Torty, okazałe i ozdobne ciasta, dobrze jest zaprezentować na okrągłej paterze na nóżce. Dobieranie naczyń, pozwoli nam nie tylko na odpowiednie serwowanie różnych rodzajów ciast, ale i wpłynie na prezencję całego stołu. Naczynia z różnych tworzyw, muszą pasowa zarówno do rodzaju ciasta, jak i do wszystkich naczyń na stole.

Istnieją patery, etażerki i talerze bufetowe:

 -Szklane
– Porcelanowe
– Drewniane
– Stalowe 

Patery na nóżce – tego typu patery pozwolą nam zaoszczędzić sporo miejsca na zastawionym stole. Nóżki są zazwyczaj na tyle wysokie, że pod paterą można zmieścić inne naczynia wypełnione potrawami. Dodatkowo, patery na nóżce prezentują się elegancko na tle pozostałych, płaskich naczyń.

Talerze na ciasto – równie popularnym rozwiązaniem jest zakupienie dwóch lub trzech takich samych talerzy do serwowania. Warto wypróbować dość duże talerze bufetowe, które występują w większości kolekcji marek Villeroy&Boch, ASA i Rosenthal. Mogą one zostać dopasowane do naszej zastawy stołowej.

Etażerki poziomowe – mające dwa lub trzy piętra, etażerki są świetnym rozwiązaniem do ciast, które zostały pokrojone. Dodatkowo, etażerki stosowane są, gdy chcemy pomieszać różne ciasta i innego rodzaju słodkości.

Klosze – są to dodatkowe elementy, dzięki którym możemy osłonić ciasto prze muchami lub przed przenikaniem innych zapachów, np. kiedy trzymamy ciasto w lodówce.

Patery z rączką – są to patery na nóżce, lub w formie talerza. Można je podnieść, co jest wygodnym rozwiązaniem. Przenoszenie patery z ciastem z kuchni do salonu, to popularne i coraz częściej pożądane zastosowanie. Dodatkowo, patery mają często zdobioną rączkę, co może świetni wpasować się w konkretny rodzaj zastawy stołowej.

Warto jest wiedzieć, jakie marki są dziś szczególnie popularne. To od firmy zależy jakość produktów, ich kształt, wielkość i forma. Marki, które warto wymienić, to między innymi:

  • IVV,
  • Vidivi,
  • Villeroy&Boch,
  • Rosenthal,
  • ASA,
  • Krosno,

Wymienione marki mogą być zastosowane na każdym stole. Rozmaite naczynia do serwowania można dopasować do każdego rodzaju zastawy stołowej. Obecnie, możemy wybierać wśród wielu produktów wyżej wymienionych firm. Wysokiej jakości porcelana, szkło lub szkło kryształowe, zapewniają nam dużą wytrzymałość i prezencję.

Najbardziej istotne w doborze patery, jest dopasowanie jej do pozostałych naczyń na stole. Szklane i porcelanowe elementy pięknie prezentują się, gdy jeden element – patera lub etażerka – jest wykonana z innego tworzywa. Drewniany lub stalowy element, na którym serwujemy ciasta, będzie się nie tylko wyróżniał na stole. Często, elementy te dopasowywane są do innych, naczyń np. do cukiernicy, mlecznika i dzbanka. Jest to przełamanie wyglądu stołu, jeśli cała zastawa jest zdobiona w kwiaty lub ma jednolity kolor.

Serwowanie ciast odbywa się podczas różnych okazji. Warto jest zadbać o odpowiedni wygląd całego stołu. Często poszukiwane są nieco mniejsze patery lub talerze bufetowe, by mogły się one zmieścić na stole.