Jakich produktów unikać przy niedoczynności tarczycy?
Coraz więcej kobiet jest zdiagnozowanych przez endokrynologa jako pacjenci zmagający się z niedoczynnością tarczycy. Predyspozycje genetyczne, spożywana żywność, a także tempo dnia codziennego sprawiają, że wiele kobiet cierpi na wahania hormonalne prowadzące do niedoczynności tarczy. W takim przypadku kluczowe jest nie tylko rozpoczęcie leczenia pod opieką endokrynologa, ale również wprowadzenie odpowiedniej diety.
Pacjenci z niedoczynnością tarczycy niejednokrotnie skarżą się na szybkie przybieranie masy ciała. Dodatkowe kilogramy w przypadku problemów z tarczycą są ogromnie trudne do zrzucenia, a nieodpowiednia dieta przyczynia się do ich wzrostu. Dlatego tak istotne jest wiedzieć jakie produkty spożywczy można bezpiecznie wykorzystywać w swoim jadłospisie, a jakich unikać.
Bez wątpienia dieta w przypadku niedoczynności tarczy ma ogromne znaczenie – zarówno w kontekście utrzymania prawidłowej masy ciała, jak i lepszego samopoczucia.
Pacjenci z niedoczynnością tarczycy – co powinni wiedzieć?
Niedoczynność tarczycy jest stosunkowo prosta do wykrycia, gdyż jako choroba wyróżnia się niskim stężeniem hormonów produkowanych przez tarczycę. Na niedoczynność tarczycy może również wskazywać nieprawidłowy metabolizm produkowanych hormonów, co przekłada się powstanie wielu problemów zdrowotnych.
Diagnozowanie niedoczynności tarczycy przeprowadza lekarz specjalizacji endokrynolog. Polecany lekarz endokrynolog ze Swarzędza już na pierwszej wizycie pacjenta kieruje na szereg badań, mających na celu potwierdzenie lub wykluczenie niedoczynności. Zalicza się do nich m.in. poziom TSH, FT4, FT3. W przypadku podejrzenia niedoczynności przeprowadzane jest również badanie USG tarczycy, dzięki któremu można ocenić wielkość i echogeniczność gruczołu. Wszystkie te dane pozwalają na oznaczenie poziomy przeciwciał antyTPO oraz antyTG.
W przypadku zdiagnozowania niedoczynności tarczycy, konieczne jest natychmiastowe wprowadzenie odpowiedniej terapii. Środki farmakologiczne mają na celu wyrównanie poziomu hormonów produkowanych przez tarczycę i zmianę sposobu ich metabolizowania. Kluczowym elementem terapii przy niedoczynności ma również odpowiednio dopasowana dieta.
Przybieranie masy ciała, uczucie zmęczenia i znużenia, częste zawroty głowy to tylko nieliczne z widocznych objawów niedoczynności tarczycy. Wszystkie je można zniwelować leczeniem endokrynologicznym oraz wprowadzeniem dobrze skomponowaną dietą.
Dieta przy niedoczynności tarczycy
Kwestia nabierania masy ciała przy niedoczynności tarczycy dotyczy każdego pacjenta zmagającego się z tą chorobą. Wynika to z tego, że hormony tarczycy pomagają kontrolować poziom metabolizmu (ilość spalanych kalorii w spoczynku). Nieodpowiednia produkcja hormonów znacząco wpływa na przybieranie masy ciała, dlatego też można zaobserwować dodatkowe centymetry na swojej sylwetce, które trudno jest zgubić bez odpowiedniej diety.
W celu utrzymania prawidłowej masy ciała przy niedoczynności tarczycy, nie trzeba od razu korzystać z pomocy dietetyka. Wystarczy skomponować dietę, która wykluczy produkty mające największy wpływ na spowolnienie metabolizmu i przyrost wagi.
Dieta jednak powinna uwzględniać takie produkty i suplementy diety, które będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zalicza się do nich m.in.:
- jod – jego prawidłowa ilość w organizmie skutecznie przyspiesza procesy metaboliczne, a także wspomaga naturalną produkcję hormonu tarczycy. Ma to ogromne znaczenie w przypadku włączenia leczenia farmakologicznego;
- selen –chroni tarczycę przed wolnymi rodnikami, wzmacniając tym samym jej naturalną odporność i zmuszając gruczoł do pracy;
- cynk – suplementacja cynkiem wspomaga w regulowaniu odpowiedniego poziomu hormonów tarczycy;
- witamina D – niedobór tej witaminy objawia się w naszym organizmie na wiele sposobów. Dlatego też suplementacja w przypadku niedoczynności jest istotna, gdyż nie tylko pozytywnie wpływa na regulację poziomu tarczycy, ale również na samopoczucie pacjenta;
- witamina B – witaminy z grupy B i produkty spożywcze w nią bogate, odgrywają najważniejszą rolę w pracy tarczycy.
Jakich produktów nie należy spożywać przy niedoczynności tarczycy?
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny wyeliminować z diety produkty, które mogą spowolnić pracę gruczołu i zaszkodzić wchłanianiu się leków oraz suplementów diety. Do tej grupy pokarmu zalicza się produkty z rodziny goitrogenów. Mogą one zaostrzyć objawy choroby i pogorszyć stan zdrowia pacjenta, gdyż obniżają przyswajanie witamin i wpływają negatywnie na układ odpornościowy.
Pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni zatem unikać takich produktów jak: soja, warzywa kapuściane (jarmuż, kapusta, brokuł, kalarepa), pomidory, orzechy ziemne. Produkty te jednak można poddać obróbce termicznej, przez co są znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia.