Dlaczego warto wybrać kawę ziarnistą?
Wielu ludzi na całym świecie zaczyna dzień od wypicia kawy i potem powtarza tę czynność jeszcze w ciągu dnia. Nie ma wątpliwości, że kawa jest jednym z najchętniej spożywanych napojów. Świadczą o tym choćby różne rodzaje kaw dostępne w sklepach, a także odrębne sposoby podawania kawy. Ludzie chętnie piją zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną czy rozpuszczalną, ale w tym artykule skupimy się na tej pierwszej i powiemy, dlaczego to właśnie ją warto wybierać.
Czym charakteryzuje się kawa ziarnista?
Obecnie na rynku widać tak duży wybór różnego rodzaju kaw, że wiele osób za każdym razem wybiera tę, do której są przyzwyczajeni, bo wydaje się, że zapoznanie się ze wszystkimi trwałoby kilka godzin. W konsekwencji nawet najwięksi miłośnicy smaku kawy nie zawsze są świadomi wielu faktów i ciekawostek na jej temat, a w konsekwencji nie wiedzą, w czym mogą wybierać albo w jakiej formie można przyrządzać ich ulubiony napój.
Kawa ziarnista to najbardziej naturalna i najświeższa odmiana kawy, ponieważ jej ziarna nie zostały jeszcze zmielone. Oznacza to, że wszystkie cenne składniki nadal się w nich znajdują i że ma ona wspaniały, świeży aromat. Jej łatwiejszą do przyrządzenia formą jest kawa mielona, czyli taka, która została zmielona jakiś czas temu, lecz w dalszym ciągu jest silnie aromatyczna i dobra w smaku. Bardziej przetworzonym typem kawy jest kawa rozpuszczalna, którą poddaje się obróbce, w wyniku której charakterystyczne dla kawy składniki zostają rozpuszczone i wyraźnie czuć różnicę pomiędzy taką a świeżą kawą.
Warto wybierać kawę ziarnistą, ponieważ…
Po pierwsze warto decydować się na kawę ziarnistą dlatego, że wówczas masz okazję cieszyć się smakiem świeżej, prawdziwej kawy. Jeśli pijesz kawę głównie dlatego, że lubisz jej smak, to najwspanialszym rytuałem będzie zmielenie kawy samemu i wypicie jej powoli, koncentrując się na jej smaku i delektując się nim. Po drugie, im bardziej dane pożywienie jest naturalne, tym więcej zdrowych składników trafia do organizmu. Warto wiedzieć, że kawa jest pełna oczyszczających antyoksydantów, a więc spełnia w organizmie istotną funkcję. Dlatego chcąc skorzystać ze zdrowotnych zalet kawy, warto pić ją świeżo po zmieleniu.
Kawa ma również działanie pobudzające, które jest najważniejsze dla wielu osób. Im bardziej jest ona świeża, tym większa zawartość kofeiny i tym bardziej jest taka kawa aromatyczna. Jeśli nie masz czasu na zmielenie kawy rano przed wyjściem do pracy, możesz to zrobić w wolnej chwili dzień wcześniej. W dalszym ciągu będzie ona stosunkowo świeża, w porównaniu z kawą mieloną sprzedawaną w paczkach, w których przebywa ona znacznie dłużej niż kilka godzin.
Jeszcze jednym argumentem za tym, aby wybierać kawę ziarnistą, jest większa ilość możliwości przyrządzania jej. Aktualnie znajduje się na rynku wiele młynków, jak i urządzeń do zaparzania kawy, dzięki którym można przyrządzić kawę na wiele sposobów. Przygotowując filiżankę kawy od zera, jesteś w stanie zadecydować, czy będzie ona grubo zmielona, czy tylko lekko. Co ciekawe, w zależności od tego, jakie urządzenie wybierzesz, kawa może być mocniejsza lub delikatniejsza i może zachować swoje właściwości w mniejszym lub większym stopniu. Im bardziej kawa jest świeża, tym więcej możliwości stanowi dla osób, które będą ją przyrządzały. Oprócz tego aromat świeżej, ziarnistej kawy jest absolutnie niepowtarzalny.