Browse By

Herbata matcha – jak upewnić się, że jest dobrej jakości?

Jeśli chodzi o kupowanie herbaty matcha, warto poznać rzeczywiste różnice między matchą wysokeij jakości i taką, która jest przeciętna. Oto 5 prostych wskazówek, które pomogą Ci rozróżnić te dwa elementy i cieszyć się tym japońskim napojem.

Możesz myśleć, że szukanie matchy opisanej jako „Ceremonial Grade„, w porównaniu z „Food Grade” lub „Ingredient Grade„, zapewni kupowanie dobre jakości herbata, prawda? Niestety tak nie jest. Nie wszystkie dopasowania są sobie równe. Jaka jest różnica? Można ją wyczuć w smaku. Gatunki o wyższej jakości zapewniają gładszy smak, lepsze odczucie w ustach i ogólnie są mniej gorzkie. Odwrotnie, matcha o niższej klasie to gruba, ziarnista konsystencja. Zanim przygotujesz kubek matchy, poświęć trochę czasu, aby znaleźć najlepszą jakość, oto jak to zrobić.

Pochodzenie

Dobrze jest najpierw szukać kraju lub regionu pochodzenia. Ogólnie przyjmuje się, że matcha wyższej jakości pochodzi z Japonii. Są dwa regiony w Japonii powszechnie uważane za najlepsze. Podczas gdy matcha jest produkowana w kilku regionach, matcha z miasta Nishio w prefekturze Aichi i miasto Uji w prefekturze Kioto, są ogólnie uważane za obszary o najwyższej jakości, odpowiadające za 80% wszystkich matchy produkowanych obecnie w Japonii. Chiny i Tajwan również produkują matchę, ale Japonia pozostaje ulubieńcem wśród jej miłośników.

Cena

Matcha jest jak wiele rzeczy w życiu – dostajesz to, za co płacisz. Ale cena matchy może się różnić. Zazwyczaj 30-gramowa puszka ceremonialnej klasy waha się między 100 a 120 zł; wszystko, co jest tańsze, zwykle znajduje się w niższej jakości. Oczywiście, możesz znaleźć 100 gramów za 50 złotych, ale różnica będzie zauważalna – pozostawiając słaby smak w ustach zarówno w przenośni, jak i dosłownie.

Kolor

Jeśli chodzi o kolor, poszukaj naprawdę żywej zieleni. Im bardziej zielone, tym lepiej! Matcha ma kilka odcieni, w ten sposób liście herbaty są zmuszone do nadprodukcji chlorofilu, co nadaje matchy ładny zielony kolor. Dla porównania, niskiej jakości matcha składa się zazwyczaj z liści, które nie mają właściwej barwy lub które mogą być starsze i / lub zebrane z dołu łodygi rośliny; dlatego kolor będzie miał barwę żółtawą / brązowawą. Warto sprawdzić jak powinna  wyglądać matcha przeglądając konkretne produkty z oferty sklepów, np. tutaj: https://sklep.freshandgreen.pl/herbata-matcha.

Matcha Ceremonial Akashi

Matcha Ceremonial Akashi

Smak

Jeśli kiedykolwiek skosztowałeś dobrej matchy, zauważysz słodki, roślinny zapach; pochodzi od aminokwasu zwanego L-teaniną, ponownie wytwarzaną w procesie odbarwiania. Jest to L-teanina, która nadaje matchy ten przyjemny smak zielonej herbaty. A ponieważ niskiej jakości matchy brakuje L-teaniny, ma silnie gorzki i cierpki smak, który nie jest smaczny ani słodki.

Matcha w dotyku

Matcha wygląda bardziej jak drobny proszek niż typowa luźna herbata liściasta. Czucie i tekstura samego proszku może ujawnić prawdziwą jakość matchy. Gatunek wysokiej jakości jest bardzo delikatny i jedwabisty, podobnie jak w przypadku cieni do powiek, ponieważ jego wielkość cząstek wynosi tylko 5-10 mikronów, co oznacza, że ​​jest tak samo delikatny jak proszek dla niemowląt. Gatunek o niższej jakości ma większy rozmiar cząstek, co powoduje grube odczucie po potarciu palcami.

Jak ją przygotować?

Przygotowując się do picia herbaty matcha, do proszku dodaje się gorącą wodę, a następnie uciera się za pomocą bambusowego narzędzia zwanego chasen. Właściwe ubijanie zwiększa gładkość napoju – nie powinno być grudek na boku miski.

Matcha stanowić powinna składnik zbilansowanej diety.