Browse By

Jak powinny być obsługiwane imprezy okolicznościowe?

Najważniejsze rzeczy o jakie dba organizator imprezy

Organizacja imprez okolicznościowych nie musi być taka trudna jak może się wydawać. Na potrzeby coraz bardziej wymagających klientów, na rynku wyspecjalizowały się firmy, które kompleksowo mogą zadbać o potrzeby osób, które chcą zorganizować imprezę. Imprezy te mogą być związane z różnymi wydarzeniami – biznesowymi, instytucjonalnymi, prywatnymi, kulturalnymi czy rozrywkowymi. Każde z tych wydarzeń naturalnie przybiera odmienny charakter, aczkolwiek łączyć może je sposób ich organizacji. Podczas każdego z nich goście chcą jeść. Wymagany jest zatem catering. Catering przygotowany musi zostać tak aby nasycić kubki smakowe przybyłych gości. Menu powinno zostać dobrane w taki sposób, aby było stosunkowo neutralne, to jest aby każdy gość znalazł w nim coś dla siebie. Serwowanie owoców morza na spotkaniu integracyjnym pracowników firmy to raczej zły pomysł, z pewnością niewiele osób chciałoby w ogóle skosztować dania składającego się z małży, ośmiornic czy innych morskich stworzeń, nie wspominając już o najedzeniu się. Organizator imprezy okolicznościowej musi zatem zadbać o to, aby całość była smaczna, zjadliwa, a przy tym nie naraziła zamawiających na wysokie koszty. Te naturalnie nie powinny być też zbyt niskie, warto zadbać o jakość posiłków i pewną wartość kaloryczną, niskokaloryczne jedzenie może bowiem być nieaprobowane, zaś catering będzie musiał słuchać narzekań gości.

Menu na imprezie – do wyboru, do koloru?

Dobrze zaplanowane imprezy okolicznościowe powinny być przede wszystkim związane z jedzeniem. Obsługa musi zadbać o to, aby każdy gość nie został głodny ani spragniony. Poza imprezami firmowymi, imprezy okolicznościowe obejmują między innymi takie wydarzenia jak chrzciny, komunie, wesela, różnego rodzaju jubileusze czy wizytacje biznesowe. Najczęściej w czasie takich wydarzeń przy stole zasiada aż kilkudziesięciu uczestników.

Wybierz swoje menu na imprezy okolicznościoweCatering musi zatem przygotować prawdopodobnie kilka głównych dań, aby każdy z gości mógł spróbować dokładnie to, co będzie mu odpowiadać. Najczęściej w Internecie, na stronie internetowej firmy, która zajmuje się imprezami okolicznościowymi znaleźć można przykładowe menu, które jest dokładnie rozpisane, wraz z pełnym cennikiem. Naturalnie na życzenie zamawiających może być bardziej bogatsze, co będzie oznaczało większy koszt. Dodatkowo zamówić może do menu alkoholowe, więcej przystawek, desery oraz inne pożywienie, które będzie atrakcyjne dla gości. Imprezy okolicznościowe często oznaczają dość huczne wydarzenia, zwłaszcza kiedy pojawi się na nim wielu gości. Oznacza to, że zamówiony catering musi być sprawny, obrotny oraz świadomy tego co robi. Warto zobaczyć jak robią to w firmie Verona: http://www.verona.com.pl/catering/imprezy-okolicznosciowe/. Obsługa musi często zapamiętać kilka próśb naraz i wiedzieć do jakiego gościa z zamówieniem wrócić. Imprezy okolicznościowe powinny być zamówione przynajmniej kilka tygodni przed zamiarem zorganizowania wydarzenia. Jest to rozsądne, aby mieć pewność, że przyjęcie, na które chcemy zaprosić gości będzie mogło odbyć się w tym miejscu, które wymyśliliśmy i z tą obsługą, którą sobie zarezerwowaliśmy.