Browse By

Matki pszczele – jaką mają rolę w ulu i w postawianiu miodu?

Pszczoły to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ekosystemu owady. Zbierając nektar z kwiatów — zapylają je. Dzięki temu na roślinach rozwijają się później owoce. Dodatkowo pszczoły tworzą miód, który stanowi źródło wielu pozytywnych dla człowieka składników. Mówi się o pracowitości pszczół i ich zorganizowaniu. Pszczoły, zaraz obok mrówek, stanowią jedne z najlepiej zorganizowanych zwierząt na Ziemi. Żyję w hierarchii, która zapewnia podtrzymanie funkcjonowania oraz rozwój uli. Wśród pszczół możemy wyróżnić robotnice, trutnie, a także królowe, czyli pszczele matki.

Jakie zależności występują pomiędzy matką pszczelą a robotnica?

Pszczoły robotnice są samicami, tak samo jak ich królowa — czyli matka. Zależności pomiędzy robotnicami a królową pojawiają się już na poziomie liczebności — w ulu występuje tylko jedna królowa. Robotnic w roju jest zaś kilka tysięcy. Występują okresy, kiedy to ul posiada dwie królowe, jednak są to okresy przejściowe, kiedy królowa niebawem padnie. Żaden ul nie może pozwolić sobie na choćby chwilową utratę królowej, ponieważ steruje ona całą gospodarką ula. Podstawowym zadaniem królowej jest rozmnażanie się, czyli posiada zdolność produkcji jajeczek, z których wykluwają się później młode pszczoły. O jaja zaś troszczą się pszczoły robotnice. Płodność królowej w szczytowym okresie może osiągnąć od półtora do dwóch tysięcy jajeczek na dzień. Ilość złożonych jaj zależna jest od rasy pszczoły. Drugim istotnym zadaniem królowej jest scalanie roju, by tworzył jedną społeczność. Dzieje się to za sprawą produkowanych przez królową feromonów, które następnie przekazywane są przez pszczoły robotnice.

Jak królowa przyczynia się do powstawania miodu?

matki pszczele Naczelnymi zadaniami pszczelej matki są rozród oraz wytwarzanie feromonów, które pozwolą na scalenie roju. To właśnie to drugie zadanie stanowi istotny element w tworzeniu miodu. Feromony wydzielane przez pszczołę matkę są przenoszone przez robotnice. Dzięki temu pszczoły mogą rozpoznać, gdy w ulu pojawi się intruz. Dodatkowo pszczoła matka kontroluje to, co dzieje się w ulu. W przypadku ataku — rozpocznie wydzielanie takich feromonów, by robotnice wspólnymi siłami pogoniły niechcianego gościa. Tak więc matki pszczele nie tylko pomagają w codziennej organizacji życia ula, a w przypadku zagrożenia — stanowi element mobilizujący osobniki do obrony.

Jakie właściwości posiada miód?

W zależności od rodzaju miodu — spotkamy się z innymi właściwościami. Jednak od każdego rodzaju miodu możemy oczekiwać by pomagał goić rany, pobudzał umysł, a także koił nerwy i wzmacniał serce. Warto zwrócić uwagę na to, że miód posiada właściwości antybakteryjne. Dlatego okazuje się doskonałym suplementem podczas chorób, a także w okresie panowania grypy. Niesamowite właściwości miodu wykorzystywane są również w kosmetologii. Możemy zakupić wiele maseczek, kremów i innych kosmetyków pielęgnacyjnych, w których składzie zawarty został miód. W miodzie możemy znaleźć lizozym czy też inhibinę, a także apidacyny, które działają aktywnie na ziarniaki gram-dodatnie oraz gram-ujemne, do których zalicza się gronkowca i paciorkowca. Miód bogaty jest także w mikroelementy. Wśród nich możemy odnaleźć fosfor, chlor, potas, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt, a także wiele witamin. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, a nawet kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę. Acetylocholina, która zawarta jest w miodzie zwiększa wydolność mięśnia sercowego, dlatego też osobom chorym na choroby serca zaleca się spożywanie miodu.

Podziel się: