Browse By

Jak zmienia się sposób serwowania polskich dań?

Kuchnię polską wyróżnia bogactwo smaków i nawiązywanie do tradycji. Obecnie panująca moda na wszystko co zagraniczne i egzotyczne wypiera nasze rodzinne smaki. W niektórych krajach estetyka podawania potraw jest kwestią istotniejszą nawet od ich smaku – w Polsce takiego trendu nie widzimy. Jak bowiem w estetyczny i elegancki sposób zaprezentować bigos? Okazuje się jednak, że można to zrobić w sposób lepszy lub gorszy, a obecna moda zmusza restauratorów do większego przykładania uwagi do wyglądu potraw.

Gastronomia zmienia się na całym świecie

Obecnie w świecie, gdzie tak dużą rolę odgrywa rzeczywistość wirtualna, istotne staje się również estetyczne prezentowanie potraw, tak by móc zrobić im zdjęcia i zaprezentować na stronach przeróżnych firm kulinarnych, restauracji czy blogów. W takiej sytuacji oczywiście łatwiej jest podawać potrawy kuchni zagranicznych, dla których kwestią priorytetową jest ich wygląd, np. potrawy japońskie.

Kolejnym istotnym powodem, dla którego polska kuchnia staje się coraz mniej popularna jest przeświadczenie Polaków, że polska kuchnia jest nudna – pierogi, bigos, kotlet schabowy… ile razy można jeść to samo. Oczywiście taki pogląd jest błędny, polska kuchnia jest o wiele bardziej różnorodna, a potrawy smaczne i niekoniecznie ociekające tłuszczem.

garniec.com.pl

Różnorodność polskich potraw

Przeróżne potrawy z ziemniaków i kapusty, ogromna ilość kasz oraz rozmaite rodzaje klusek, szeroki wachlarz przeróżnych zup, pyszne produkty nabiałowe. Popularne, szczególnie na terenach nadbałtyckich, są różnorodne ryby . Do polskich dań należy także ogromna ilość smakowitych ciast i deserów (sernik, jabłecznik z polskich jabłek, keks, makowiec – tak pysznych ciast nie znajdziemy nigdzie na świecie!).

Pokochać polską kuchnię…

Niektóre restauracje starają się promować polską kuchnię, równocześnie wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnego świata i podawać potrawy w bardzo estetyczny i ładny sposób. Tak prezentowane potrawy, mogą być bez problemu uwieczniane na zdjęciach i sprawiać, że każda osoba, która zobaczy taki obraz momentalnie zgłodnieje. Tego typu dania spotkać można w jednej z restauracji na Partynicach we Wrocławiu. W ten sposób szefowie kuchni starają się pogodzić wymagania współczesnego świata z tym, co ma do zaoferowania nasza rodzima kuchnia.

By poznać lepiej polską kuchnię i zaprzyjaźnić się z nią, ważne jest, by próbować potraw, które przyrządzane są w odpowiedni sposób. W naszym postrzeganiu kuchni polskiej, dużą rolę odegrają poszczególne potrawy, których będziemy próbować. Jeżeli zasmakuje nam pojedyncza potrawa, istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że będziemy mieć pozytywny stosunek do całej kuchni. W tym celu dobrze jest wybrać się do znanej i lubianej restauracji, która będzie miała nam do zaoferowania dobrze przygotowane i smaczne potrawy. W wielu z nich podaje się także wędliny własnego wyrobu oraz chleb robiony na zakwasie, wypiekany w piecu chlebowym. Takie specjały pokazują, jak przepyszna i różnorodna może być kuchnia polska.