Browse By

Jaki jest skład miodu?

Miód jest bardzo chętnie spożywany każdego dnia na całym świecie. Wynika to z jego właściwości leczniczych i wartości odżywczych, które zawiera. Wiele osób natomiast pyta, jaki jest dokładny skład miodu oraz co wpływa na jego charakterystykę i popularność wśród konsumentów.

Miód to bardzo słodki produkt

Miód składa się głównie z cukrów prostych jakimi są glukoza i fruktoza oraz w mniejszej ilości z maltozy. Oprócz cukrów w miodzie znajdziemy takie związki jak kwasy glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. O jego smaku decydują zawarte w nim olejki eteryczne. Wśród nich w składzie miodu wyróżniono bardzo wiele substancji, które mają wpływ na ostateczny jego aromat. Spożywając miód możemy natknąć się na aldehydy, ketony, estry i związki polifenolowe oraz alkohole alifatyczne.

Skład chemiczny miodu | Create infographics

Dlaczego mimo tego, że skład miodu to głównie cukry warto go spożywać?

Otóż w składzie znajdziemy bardzo ważne enzmy, które są odpowiedzialne za rozkład sacharozy na cukry proste – glukozę i fruktozę oraz α-amylazę i β-amylazę. W związku z tym, następują dalsze reakcje takie jak np. oksydaza glukozy wywołująca powstanie kwasu glukonowego z wydzieleniem się nadtlenku wodoru, który z kolei posiada właściwości antyseptyczne.

Skład miodu to również wiele minerałów a przede wszystkim potas, chlor, magnez, fosfor, wapń i inne.

Skład miodu naturalnego znacząco różni się od miodu sztucznego. Nie daj się zwieść fałszywym producentom i wybierz prawdziwy, naturalny miód – prawdziwemiody.pl

Spożywajmy miód

Jak widać miód jest bardzo zdrowy. Mimo tego, że skład miodu jest dość skomplikowany to jego specyfika biologiczna pozwala na to, żeby stał się odpowiednim produktem dla nas do spożywania. Znając dokładny skład miodu, z całą pewnością możemy śmiało go konsumować.

Podziel się: