Browse By

Blaty kuchenne – jak je dopasować?

Tniemy blat czyli jakie wymiary brać pod uwagę?

Zakładamy, że celem tego wpisu, ​​będzie pokazanie wam jak używać wspólnych pasów pomiędzy krawędziami blatów. Można oczywiście wyciąć złączu profilowe za pomocą wyrzynarki, ale jest to zadanie tego typu, kiedy chciałbym skorzystać z usług doświadczonego stolarza. Kawałki te muszą być precyzyjne i , nie warto czekać na blat zastępczy, lepiej od razu sprowadzić fachową pomoc, dzięki której nasza kuchnia ożyje. Jeśli jesteś na tyle pewny siebie lub jesteś wykwalifikowany i do cięcia lub ścięcia złączek, sprawdź najpierw, czy stacjonarna wyrzynarka ma oprawkę wystarczająco dużą, aby wziąć 13mm, które pocięte są do głębokości blatu. Zwykle urządzenia należy ustawić tak abyś nie uciął za dużo ani za mało, precyzja jest bardzo ważna.

Odpowiednie połączenie w blacie

Połączenia czołowe (blaty łączące krawędź do krawędzi) są łatwiejsze do cięcia precyzyjnego, na odwrotnej stronie blatu (ów), szczeliny muszą być wycięte za pomocą wyrzynarki stacjonarnej. Zamocuj wsporniki, które osiadają w tych gniazdach następnie mocniej je dociśnij, gdy blat jest już w pozycji na górze. Spróbuj nie ma dociskać zbyt blisko przegubu jednego z końców stacji bazowej, gdyż zaciski mogą być trudne do dokręcenia. Kolorowe łączenie uszczelniacza należy położyć na jednej krawędzi dwóch odcinków blatu i dokręcić zaciski, później należy sprawdzić czy blat ma równe krawędzie, najlepiej po prostu przez dotyk. Uważaj, aby nie dokręcić zbyt mocno zacisków jako gotowej krawędzi blatu może to rozpocząć proces osuwania się blatu. Jeśli jesteś zadowolony z jakości połączenia, użyj np. silikonu do uszczelnienia.

Jakie blaty zastosować w domu?
Nawiasem mówiąc, kolorowy uszczelniacz jest bardzo przydatny, aby zamaskować wszelkie małe rysy lub zadrapania, które mogą niestety wystąpić podczas montażu blatu. Montaż blatów kuchennych wymaga pomocy, nie tylko do cięcia ich po długości, ale także ze względu na ich rozmiar i wagę. Ostatnią rzeczą, którą chcesz zrobić, to uszkodzenia jednego z nich umieszczając je na nowych szafkach kuchennych.

Jeśli masz kuchnie w kształcie L lub U zacznij od środka.

Przed cięciem długości blatu doprowadzać najpierw blat do środka wzdłuż obu krawędzi z przodu i z tyłu, gdy ściany nie są dość kwadratowe i przenieś te pomiary na blat. Sprawdź dwa pomiary i pamiętaj, można zezwolić na kilka milimetrów na każdym końcu, gdzie będą znajdować się przecież płytki ścienne krawędzi blatu roboczego nakładające się na siebie, dopiero wtedy należy wykonać cięcie nowego blatu. Blaty kuchenne to nie tylko wymiary, należy pamiętać o tym aby dopasować odpowiednią grubość oraz materiał do naszych potrzeb. Granit czy marmur są piękne ale drogie i ciężkie, z kolei drewno lub laminat są tańsze, lżejsze ale wymagają większej pielęgnacji, być może tak będzie je łatwiej uszkodzić. Więcej o blatach na: http://www.blatyzkamienia.pl

Podziel się: